01 April 2007

Z Českých luhů a hájů I.

Slovník premiéra M. Topolánka (ODS) pobouřil odbojáře z druhé světové války. Premiér reagoval na dotaz redaktora deníku Šíp, zda od šéfa společnosti ČEZ dostal hodinky za 300.000 korun větou "Es kommt der Tag..." a dodal, že taková otázka je "skutečně inteligentní" a "hodna sprostoty bulváru".
(Pamětníci znají výraz "Es kommt der Tag...", jako výzvu k připojení Sudet k německé říši, používanou ve 30. letech nacistickými členy Sudetoněmecké strany)
Podle předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu A. Dvořákové je premiérův výrok “nešťastný” a uvedla ve svém prohlášení, že si premiér neuvědomuje, že není vůbec vtipný.
Předseda Občansko demokratické strany a současný předseda vlády má na svém kontě řadu pozoruhodných výroků.
- Před volbami hovořil v souvislosti s nástupcem své strany k moci o "noci dlouhých nožů".
(Historici „Nocí dlouhých nožů“ označují události z roku 1934, kdy nacistický vůdce Adolf Hitler nechal povraždit své odpůrce. Přeneseně se tento výraz používá pro razantní personální změny).
Premiér M. Topolánek později řekl, že tím neměl na mysli žádné čistky - jen konec praxe, kdy jsou vrcholné funkce obměňovány podle stranického klíče.
K dalším výrokům patří:
- V rozhovoru pro Lidové noviny označil v srpnu 2003 volební sliby ČSSD před volbami 2002 za "osvětimskou lež". Později k tomu řekl: "Můj výrok o osvětimské lži byl pitomý i zkreslený. Byl pitomý v tom, že mi vůbec vyletěl z pusy."
- V květnu 2005 rozhovoru s redaktorkou Lidových novin v pražském divadle Archa řekl Topolánek o chystané evropské ústavě: "Když se bavíme o evropské ústavě, tak musím říct - a to slovo použiju naprosto odpovědně - je to obrovský shit."
Za pozornost stojí také premiérovy výroky, které v posledních měsících pronesl ve sněmovně. Mimo jiné prohlásil:
- "Tato sněmovna se chová příšerně... ve sněmovně je bordel, jednotliví poslanci vykřikují z lavice a vy mě budete školit z morálky a etiky."

Nyní na premiéra M. Topolánka podal trestní oznámení pražský advokát Kolja Kubíček, který předsedu vlády podezírá z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.
Kubíček v trestním oznámení píše, že premiér svými výroky veřejně demonstroval pravděpodobný vnitřní myšlenkový obdiv k jednání nacionálních socialistů a fašistů. „Topolánek si musel být vědom toho, že německý výraz "Es kommt der Tag..". je v české společnosti pojímán jako výhrůžný výrok představitele fašistického a nacistického hnutí Konrada Henleina namířený proti českému národu.“
Kubíček také poukazuje na několik dalších Topolánkových vyjádření. Uvedl i Topolánkova slova o "noci dlouhých nožů". Kubíček tvrdí, že tento výrok lze chápat jen jako odkaz na Adolfem Hitlerem nařízenou vraždící likvidaci politických odpůrců. Dále pak uvádí i Topolánkovo vyjádření, kterým označil volební sliby ČSSD před volbami 2002 za "osvětimskou lež". „Tato slova společnost chápe jako veřejné popírání a zpochybňování, popřípadě snahu o ospravedlnění nacistické genocidy“, zdůraznil Kubíček.
Podezření, že se Topolánek mohl dopustit trestné činnosti, umocňuje podle advokáta to, že nejde o ojedinělé vyjádření, ale o výroky opakované při různých příležitostech a v období několika let.
"Lze se domnívat, že citované výroky jsou projevem déletrvajícího a nikoliv náhodného vnitřního vztahu podezřelého Mirka Topolánka ke způsobu politického jednání vedoucích osobností Nacionálně socialistické německé dělnické strany (NSDAP) a k odkazu těmito osobami vytvořeného fašistického státu a jeho ideologie," konstatoval Kubíček. Výroky jsou podle něj o to nebezpečnější, že je pronesl premiér.
Slovníkem premiéra se zabývalo i širší vedení ODS. Podnět k tomu dal senátor J. Kubera, kterému se Topolánkovy výroky nelíbí a chtěl premiérovi doporučit, aby svůj přístup změnil.
Senátor svoji iniciativu uvedl neméně pozoruhodným vyjádřením na adresu předsedy své politické strany:
"Řada lidí, kteří nás volí, nám kvůli tomu nemusí dát hlas. To je nebezpečné. Lidé to berou citově a řeknou si: Tomuhle volovi hlas nedám.“

0 Comments:

Post a Comment

<< Home