17 March 2007

Na poslance KSČM spadly letáky

(Převzato ze zpravodajstvi ČTK)
Přerušení sněmovní schůze si 16.3. vyžádal rozruch na galerii pro hosty. Jeden z přihlížejících z ní mezi poslance rozhodil balíček letáků s nápisem "Paroubek s KSČM půjde proti všem". Politici se v té době již více než tři hodiny bouřlivě přeli o vznik Ústavu paměti národa, který má zkoumat a shromažďovat dokumenty z období komunismu. Poslanci se po přestávce k emotivní debatě o komunistické minulosti vrátili.
Na rudých letácích formátu A4, které se na poslance z galerie snesly, je fotomontáž. Na ní jsou vyobrazeni Vladimír Iljič Lenin, šéf ČSSD Jiří Paroubek a bývalý ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD). Balíček letáků podle dostupných informací spadl na poslankyni KSČM Soňu Markovou.
Staršího muže, který letáky rozhodil, zadržela parlamentní ochranka a předala ho policii. Výtržník ochrance řekl, že letáky do parlamentní budovy pronesl v obálce, kterou strčil do kalhot a překryl vestou. "Ulevilo se vám?" zeptal se ho po incidentu jeden z členů ochranky. "Strašně," odpověděl.
Proti jeho počínání se ohradil šéf klubu KSČM Pavel Kováčik, který některé zákonodárce rozesmál, když je oslovil "soudruzi". "Já se ptám, co na naši hlavu spadne příště? ... Já se ptám, jestli v této atmosféře lze vůbec nadále pracovat. Já se ptám, jestli ono plíživé vtékání nenávisti do české společnosti a věřte soudruzi..., pánové, přátelé, bratři a také občané, i ti bývalí soudruzi - my jsme teprve první, po nás budou možná následovat přátelé ze sociální demokracie, potom budou následovat třeba zelení, třeba také modří," prohlásil. Míní, že je nutné se zamyslet nad atmosférou, která může "i hnědnout".
Také šéf KSČM Vojtěch Filip vnímá incident jako součást společenské atmosféry, ve které je tolerován "hon na komunisty". V této souvislosti připomněl loňský útok na místopředsedu KSČM Jiřího Dolejše, kterého několik mužů zbilo na ulici.
Podle místopředsedy sněmovny za ČSSD Lubomíra Zaorálka k incidentu nepřímo přispěla pravice tím, že ve sněmovně vyhrocuje ideologické rozbroje. "Problém je ve sporném textu o Ústavu paměti národa. Ten návrh byl prostě provokací a vede k té atmosféře," řekl.
Vpád letáků sněmovní debatu o vzniku Ústavu paměti národa ještě více vyhrotil. Socialisté a komunisté se domnívají, že ústav vzniká na politickou objednávku a objektivnímu bádání neprospěje. Jejich oponenti z pravicových stran poukazují na to, že ústav pomůže lepšímu zpřístupnění archivů komunistické Státní bezpečnosti.

Přehled některých výroků poslanců a členů vlády při sněmovním projednávání návrhu zákona, který má zřídit Ústav paměti národa:
Předseda vlády Mirek Topolánek (ODS):
"Já vás velmi vlídně žádám, všechny demokraty v této sněmovně, abyste Ústav paměti národa podpořili. Já si myslím, že to dlužíme nejenom těm, kteří těch 40 let měli problémy s totalitární mocí, ale dlužíme to svým dětem a těm novým generacím, které mají právo neopakovat stejné chyby. Mají právo na detailní informace z tohoto období."
Poslanec Miroslav Grebeníček (KSČM):
"Chci reagovat hlavně na vystoupení premiéra Topolánka. Dovolím si tvrdit, že na takové ideologické tlachání či natvrdlost a chrochtání se těžko reaguje, protože neobsahuje žádnou poctivou analýzu založenou na faktech, nýbrž názory, domněnky a imprese autora."

"Leda, že by Senát dospěl k sebereflexi a chtěl k mezinárodním soudům hnát dnešní generály a vojáky z Afghánistánu a ty senátory, kteří zvedali ruku pro podporu amerických protiprávních válek a pro účast v protiprávních válečných akcích USA v Iráku a Afghánistánu. To by návrh musel být o Ústavu paměti současného militarizujícího a válčícího českého kapitalismu."
Poslanec Zdeněk Jičínský (ČSSD):
"Nemyslím si, že po listopadu 1989 u nás není politická svoboda včetně svobody bádání. Není tu žádné tabu, pokud jde o historii."
Poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD):
"Tady trošku začíná probleskovat obava a strach, že toto, co je trošku nestandardní, může být znovu využito proti politickým protivníkům. To je to, proč se proti tomu stavíme."
Poslankyně Kateřina Jacques (SZ):
"V současné době je politický vliv na oblast bezpečnostních archivů obrovský a také nezdravý. Všechny fondy, a to tady nezaznělo, byť v různých institucích, spadají do působnosti ministerstva vnitra a zpravodajských služeb, a jsou tak pod přímým vlivem jeho politické reprezentace. A to je stav, který máme důvod kritizovat a který je třeba vzhledem k dosavadním špatným výsledkům na poli vědeckého probádání archivů změnit."
Poslanec Zbyněk Novotný (ODS)
"Nikdo z vás z levicových poslanců nenašel tolik odvahy a cti, aby ve zdůvodnění svého zamítavého stanoviska k návrhu zákona prohlásil: 'Špína, která je zaznamenána v archivech pocházejících z provenience komunistických represivních složek, by mohla dopadnout na mé celoživotní politické souputníky, popřípadě na mne samého, a z toho důvodu hlasuji proti'."
Poslanec Pavel Kováčik (KSČM):
"Já se ptám, jestli v této atmosféře lze vůbec nadále pracovat. Já se ptám, jestli ono plíživé vtékání nenávisti do české společnosti a věřte, soudruzi..., pánové, přátelé, bratři a také občané, i ti bývalí soudruzi, my jsme teprve první. Po nás budou možná následovat přátelé ze sociální demokracie, potom budou následovat třeba zelení, třeba také modří."
Poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD):
"Dámy a pánové, já navrhuji time, jak se říká. Pojďte si trošku odfrknout, protože ono to začíná být trošku bláznivé, protože se dostáváme někam, kam jsme asi všichni nechtěli. Ale my tady všichni jsme chudáci. Jsme chudáci, protože podléháme mediálnímu tlaku."
Autor: ČTK

0 Comments:

Post a Comment

<< Home