30 March 2007

Dohnat…

ČTK 23.března uveřejnila zprávu, která si zasluhuje ocitování ve své úplnosti. Nikoliv pro rostoucí “pesimismus”, který je spíše návratem k realitě, ale pro rozbor názorů podle věku a vzdělaní.
Tři čtvrtiny obyvatel České republiky předpokládají, že úrovně Západu Česko nikdy nedosáhne, nebo mu to bude trvat déle než deset let. Březnový průzkum společnosti STEM, zjistil, že 43 procent lidí si myslí, že průměrné životní úrovně západoevropských zemí EU dosáhne Česko za více než deset let. Podle 31 procent dotázaných ČR této úrovně nedosáhne nikdy. Dalších 18 procent se domnívá, že to bude trvat sedm až deset let, podle sedmi procent čtyři až šest let a jedno procento se domnívá, že to potrvá jeden až tři roky.
Mezi největší skeptiky patří podle průzkumu starší generace, lidé se základním vzděláním a vyučení, hůře situovaní občané, stoupenci levice - zejména KSČM - a lidé, kteří se o politiku nezajímají nebo jsou se současnou politickou situací nespokojeni.
Mezi lidmi ve věku 18 až 29 a 30 až 44 let je největších pesimistů čtvrtina, u starších generací podíl skeptiků roste až ke 40 procentům. Mezi mladšími lidmi je v porovnání se staršími generacemi asi třetinový podíl těch, kteří předpokládají, že životní úroveň občanů ČR se vyrovná se životní úrovní v západní Evropě v kratším než desetiletém horizontu.
Podle STEM se podíl pesimistů, kteří tvrdí, že západoevropské úrovně nedosáhne ČR nikdy, postupně zvyšuje - ze 17 procent v roce 2003 na nynějších 31 procent. Podíl těch, kteří tvrdí, že vyrovnání české a západoevropské úrovně bude delší než deset let, činil před čtyřmi lety 39 procent, přede dvěma lety 50 procent a nyní 43 procent. Od roku 2005 mírně roste podíl těch, kteří předpokládají, že Češi dosáhnou úrovně západoevropských zemí EU v kratším než desetiletém horizontu.
K optimistům, kteří věří, že životní úroveň západní Evropy dosáhne Česko dříve než za deset let, patří častěji občané s vyšší úrovní vzdělání - tedy s maturitou a vysokoškoláci - a dále stoupenci pravice, hlavně ODS, a lidé s dobrým materiálním standardem. Častěji tento názor zastávají i ti, kteří se zajímají o politiku, a především lidé, kteří jsou spokojeni se současnou politickou situací.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home