19 January 2007

Že by konečně vláda? Část 2.

7. ledna prezident V. Klaus prohlásil, že politickou krizi, která trvá již sedm měsíců, nelze vyřešit bez dohody dvou nejsilnějších parlamentních stran ODS a ČSSD. Podle něj také byla nynější podoba trojkoaliční vlády občanských demokratů, lidovců a zelených, kterou ještě nejmenoval, "prosazena za každou cenu". Podle Klause by politici, média i veřejnost měli vzít v potaz výsledek loňských červnových voleb, které vyhrála ODS těsně před ČSSD.
„Bez elementární dohody dvou nejsilnějších politických stran o čemkoli, o vládnutí, tolerování, předčasných volbách nebo čemkoli dalším, prostě není možné, aby se cokoli v této zemi pohnulo“, řekl Klaus.
"ODS přijala tuto vládu za jakoukoli cenu, za cenu přeběhlíků, za cenu kývání na zelenou ideologii, za cenu pana Schwarzenberga, za cenu v podstatě i rozkolu v ODS," řekl prezident a také uvedl, že se mu zdá tato cena „neúměrně vysoká“.
Prohlásil, že nevidí žádnou chybu, které by se za sedm měsíců politické krize v Česku on sám dopustil. Při druhém jmenování předsedy ODS Mirka Topolánka premiérem prý neměl na výběr a dodal, že spojenectví mezi ODS a Stranou zelených považuje za „neuvěřitelně nešťastné“. Pro hlavu státu stojí zelení na „absolutně druhé straně jakési ideologické bariéry“. Ideologicky jiná je podle Klause nyní i ODS. Uvedl, že "zelenání" pravicových stran je nyní celosvětovým fenoménem. „Přátelství pana Topolánka (ODS) a pana Bursíka (zelení) je něčím podobným tomu, co dělá pan Cameron uvnitř své britské Konzervativní strany. Takže to jako úplnou výjimku nevidím, ale považuji to za neuvěřitelně nešťastné,“ řekl prezident. Podle Klause bude zmíněný fenomén možná důvodem k tomu, aby vzniklo nějaké jiné politické hnutí, „které by to vidělo takto ostře“.
9. ledna pak prezident V. Klaus jmenoval novou koaliční vládu M. Topolánka, k jejímuž složení i chybějící většinové podpoře ve sněmovně vyjádřil své výhrady.
Ministerský předseda M. Topolánek kvůli rozdělení vládních funkcí mezi koaliční partnery čelil také silné nespokojenosti v ODS. Její část se těžce smiřuje s tím, že se nejsilnější strana vzdala ministerstev financí, zahraničí a i pro místní rozvoj. Za trojkoaliční projekt převzal Topolánek osobní odpovědnost – pokud jeho kabinet podpoří všech sto vládních poslanců, ale k získání důvěry to stačit nebude, dá svou funkci předsedy ODS k dispozici.
Otázkou ovšem je, zda nespokojenci v ODS (jako dosavadní minister financí V. Tlustý) Topolovánkovu vládu podpoří.
Na české politické scéně jako novinku přinesl přímý televizního přenosu jednání špiček ČSSD a vládní trojkoalice. Na věci to ale nic nezměnilo. Předseda ČSSD J. Paroubek na závěr hodinové schůzky se zástupci trojkoalice potvrdil, že druhou vládu M. Topolánka sociální demokraté nepodpoří a ani ji nebudou tolerovat.
13. ledna pak J. Paroubek prohlásil, že předpokládá, že všichni poslanci sociální demokracie budou respektovat doporučení ústředního výboru strany a při hlasování o důvěře odmítnou tříkoaliční vládu M. Topolánka. Pokud by přesto někdo hlasoval jinak než poslanecký klub ČSSD, měl by podle J. Paroubka i dalších vedoucích ČSSD opustit stranické řady.
15. ledna se ale premiér M. Topolánek (ODS) sešel s některými poslanci ČSSD. Společně jednali o chystaném programovém prohlášení, s nímž Topolánkova vláda požádá poslance o důvěru. Jména ani počet poslanců zveřejněno nebylo.
Předseda ČSSD J Paroubek se vyjádřil, že podobná prohlášení považuje za součást psychologické války politických soupeřů vůči jeho straně. Místopředseda klubu ČSSD David Rath k tomu dodal, že o návštěvě sociálnědemokratických poslanců u Topolánka neví. Podle něj může jít i o výmysl šéfa sněmovní frakce ODS či předsedy této strany. „Při té příležitosti bych se zeptal pana Topolánka, jestli jim dali peníze rovnou v hotovosti, v nějakém kufříku, nebo jim dali čísla a hesla ke švýcarským kontům.“
16. ledna poslanci ČSSD M. Melčák a M. Pohanka veřejně oznámili, že se neúčastní zasedání sněmovny a tak umožní koaliční vládě M. Topolánka získat důvěru. Obratem je vedení ČSSD vyzvalo, aby se vzdali mandátu (strana je nemůže poslaneckého mandátu zbavit.)
„Ti dva pánové nemají ve svých pozicích co dělat. Myslím si, že pokud setrvají, že jim jde jen o koryta a o peníze," prohlásil šéf ČSSD J. Paroubek a zopakoval, že ČSSD podá na Melčáka a Pohanku trestní oznámení pro podezření z úplatkářství. Oba poslanci podle Paroubka zradili svou stranu. Zdůraznil přitom, že poslanecký mandát není „osobním vlastnictvím“, protože Melčák i Pohanka byli do sněmovny zvoleni především díky programu ČSSD a dodal, že „Ani program ČSSD, ani podpora voličů se nedá vysvětlit tak, že by měla být tolerována menšinová trojkoaliční Topolánkova vláda.“.
Melčák a Pohanka zdůvodnili své rozhodnutí tolerovat Topolánkovu vládu především tím, že chtějí ukončit dlouhotrvající politickou agonii, která v zemi trvá od loňských voleb a že vláda oběma poslancům udělala některé programové ústupky.
Bývalý předseda vlády a ČSSD M. Zeman ale nepovažuje oba poslance za zrádce pro tolerování vlády M. Topolánka. Zda zůstanou přesvědčením sociálními demokraty, se podle něho ukáže, až se ve sněmovně bude hlasovat o některých návrzích ODS, především pak o rovné dani. „Teprve kdyby tito dva poslanci tento návrh podpořili, tak bych to pokládal za zradu principů sociální demokracie," řekl Zeman. Zeman také nevidí důvod pro tvrzení, že šlo o politickou korupci – své stanovisko deklarovali už dříve vystoupením z poslanecké frakce ČSSD.
Zatím „hlas lidu, hlas boží“ se různí. Podle jednoho bleskového průzkumu více než dvě třetiny lidí, 65 procent, si myslí, že vláda dnes ráno českého času (19. ledna) dostane důvěru. Pro nadpoloviční většinu respondentů, 58 procent, ale není přijatelný způsob – tolerancí dvou bývalých poslanců ČSSD.
Oproti tomu na webové stránce ČTK se 54% účastníků ankety domnívá, že se oba poslanci zachovali tak, jak se měla zachovat celá ČSSD a 42% je přesvědčeno, že poslanci zradili voliče.

Jako poznámka pod čarou ještě před hlasováním o důvěře vládě by mohlo posloužit vyjádření předsedy ČSSD J. Paroubka, že prezident Václav Klaus neprospěl České republice ani sociální demokracii, když jmenoval podruhé premiérem předsedu ODS M. Topolánka. Podle J. Paroubka V. Klaus způsobil zdlouhavá vyjednávání o nové vládě a proto: „Po této zkušenosti nebudu moci doporučit sociální demokracii, abychom podpořili jeho znovuzvolení“.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home