06 March 2007

Dodatek k US základně

Zpráva ČTK z 5. března uvádí, že příznivci umístění radaru protiraketové obrany USA v Česku v Praze představili občanskou iniciativu Pro.
Její aktivity podporují například bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček nebo výtvarník David Černý. Členové iniciativy připravují na 12. března v 18:00 na pražské Hradčanské náměstí veřejné shromáždění pro příznivce amerického radaru. Ve prospěch radarové stanice se již dříve vyslovil i V.Havel.
Hlavním důvodem pro vznik iniciativy byla podle jejích organizátorů snaha aktivně vstoupit do společenské debaty v Česku. Špaček se domnívá, že by bylo od Česka "slušné" oplatit Spojeným státům úsilí, s jakým jejich vojáci v minulosti hájili svobodu Evropy. "Tato země po nás nechce oběti na životech, ale jenom propůjčení pozemků pro vybudování obranného technického zařízení," upozornil novináře.
Podle Špačka je český strach z radaru iracionální. "Zvýší se naše bezpečnost, protože se zvýší i náš podíl odpovědnosti v NATO," uvedl. Bývalý mluvčí si zároveň myslí, že Spojené státy jsou na rozdíl od Evropy schopné zasáhnout a vojensky prosadit mír v krizových situacích. Špaček také považuje za důležité, aby Češi získali o radaru více informací.
Výtvarník David Černý nesouhlasí s výhrůžkami některých ruských představitelů. "Takovéto vydírání mně přijde jako neuvěřitelné," řekl. Velitel ruského strategického bombardovacího letectva Igor Chvorov dnes například řekl, že Rusko by bylo schopno snadno vyřadit z provozu protiraketovou základnu, kterou chtějí Spojené státy vybudovat v Evropě.
Student Tomáš Čáslavka se propagaci amerického radaru věnuje již delší dobu. Petici na webových stránkách www.prozakladnu.cz, na kterých se podílí, podepsalo přibližně 5000 lidí. Součástí shromáždění na Hradčanském náměstí by mělo být také vystoupení Ivana Hlase a Jana Vyčítala. Více informací o aktivitách iniciativy je možné nalézt na adrese www.radaryrakety.cz.
Autor ČTK (zkráceno)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home