02 November 2006

Senátní volby 2006: ODS získala většinu

K finále senátních voleb přišlo necelých 21 procent voličů, což je zhruba o 2,5 procentního bodu více než při obměně třetiny Senátu před dvěma lety. ODS v druhém kole získala nadpoloviční většinu (41 senátorů), její kandidáti zvítězili ve 14 z 27 obvodů. ČSSD vyhrálo v šesti obvodech, KDU-ČSL ve čtyřech. Ve zbývajících třech obvodech uspěli jeden nezávislý kandidát a kandidátky Strany pro otevřenou společnost (SOS) a hnutí Nezávislí starostové pro kraj (NSK). Tyto dvě uskupení vůbec poprvé získaly zastoupení v Senátu.
Výsledek senátních voleb, považuje předseda ODS Mirek Topolánek za „fantastický“, stejně ho ale prý potěšil i úspěch KDU-ČSL. ODS může totiž v Senátu vytvořit ústavní většinu jak s lidovci, tak i s ČSSD.
"Pro demokratický vývoj v této zemi pokládám za daleko důležitější, že existuje ústavní většina ODS a KDU-ČSL. ... podařilo se udržet ústavní většinu tak, aby nemohlo docházet nejméně v následujících dvou letech k nedemokratickým změnám. V tomto smyslu pokládám tuto ústavní většinu (ODS a KDU-ČSL) za jedinou relevantní," řekl
Lidovecký senátor P.Pithart měl ale namále, rozdílem pouhých 24 hlasů obhájil senátorské křeslo v chrudimském obvodu.
Komunisté ve 2. kole neuspěli ani v jednom ze tří obvodů (v senátu jim zůstali dva zástupci). "Neposílili jsme, to nás mrzí, ale jinak to neberu jako nějakou prohru," řekl předseda KSČM V.Filip a dodal, že KSČM zřejmě bude muset občany začít přesvědčovat, aby k volbám do Senátu chodili – ne proto, že Senát je potřebný, ale proto, aby se „nestal nebezpečný“.

Výsledky komunálních a senátních voleb zcela samozřejmě řešení vládní krize nepřinesly, začínají se ale objevovat náznaky „povolování ledů“. Politici zatím nebyli schopni vytvořit stabilní vládu ani po pěti měsících od sněmovních voleb. Prezidentem jmenovaný premiér menšinové vlády ODS M.Topolánek nezískal důvěru ve sněmovně.. Nyní se čeká na druhý pokus o sestavení vlády z celkem tří možných, které umožňuje ústava. Třetí možnost jmenovat premiéra připisuje ústava předsedovi sněmovny.
V souvislosti se sestavováním vlády mírné vzrušení na politické scéně vyvolal před volbami odchod poslance ČSSD M.Pohanky se strany. Vedení strany na něj prý „tlačilo“, aby rezignoval potom, kdy se objevilo podezření, že snad byl spojen s korupční aférou Z.Doležela, bývalého ředitele sekretariátu na úřadu vlády dvou posledních ČSSD premiérů.
M.Pohankův odchod ze strany (nikoliv ale rezignace z parlamentu), vyvolal spekulace o „sto jednom hlasů“ při sestavování nové vlády. ODS a prezident vládu podporovanou nějakým podezřelým „přeběhlíkem“ ale jasně odmítají a zdá se, že to odmítají už i komunisté.
Je snad ironií osudu, že po získání nějakého „přeběhlíka“ toužil právě předseda ČSSD J.Paroubek. Jistě nečekal, že „přeběhlík“ se objeví v řadách jeho strany.
Za pozornost stojí, že tentokrát J.Paroubek žádný komentář k výsledku druhého kola senátních voleb nepřipojil. Jen opakoval, že úřednická vláda spojená s myšlenkou předčasných voleb je pro ČSSD nejméně přijatelná.

První krok k zahájení dalšího kola jednání bude zřejmě na prezidentovi, který by patrně mohl vyzvat ODS, aby ze svého středu vybrala politika, aby začal jednat o nové vládě. I když ODS o nikom jiném než o M.Topolánkovi neuvažuje, on sám prohlásil, že nestojí o funkci premiéra za každou cenu a že nemusí stát v čele přechodné vlády.
Vnitrostranické řešení zřejmě padne až na kongresu ODS, který se koná 18. a 19. listopadu v Praze. M.Topolánek už předtím prohlásil, že je připraven v případě neúspěchu při sestavování kabinetu dát svou stranickou funkci k dispozici, ale znovu se o ni hodlá ucházet. Po volebním vítězství se jeho pozice ale zdá být neotřesitelná.
Na druhou stranu je odpůrcem „velké koalice“ s ČSSD, které se zdá být nakloněn pražský šéf ODS P.Bém. S volebním kreditem většiny na pražské radnici by místopředseda ODS P.Bém v případě potřeby o předsednictví strany mohl usilovat, - „velkou koalici“ ODS a ČSSD zažil v minulém období na pražském magistrátu. Velkou koalici nevylučuje ani šéf sociálních demokratů J.Paroubek, který tvrdí, že ve velké koalici by on být nemusel. Tím by se otevřela možnost řešení vládní krize, i když výzkumy veřejného mínění „velkou koalici“ většinou odmítají.
Také na celostátní úrovni politici ODS myšlenku velké koalice vesměs zavrhují, v regionech je ale model společného vládnutí ODS a ČSSD běžný. Z dosavadního povolebního vývoje je zřejmé, že zástupci občanských a sociálních demokratů budou společně zasedat v radách většiny měst. A to i přes výzvu předsedy ODS Mirka Topolánka, který si uzavírání místních koalic s ČSSD nepřeje.

Prezident Václav Klaus oznámil, že ještě před koncem tohoto týdne (3.11.) svolá schůzku předsedů všech pěti parlamentních stran, aby s nimi projednal postup při formování vlády. Zdůraznil, že do případných předčasných voleb musí vést zemi vláda s důvěrou sněmovny a prohlásil: „Znovu opakuji, že budu akceptovat pouze takovou politickou dohodu, která bude založena nikoli na tzv. přeběhlictví, ale na seriozní dohodě zúčastněných politických subjektů.“
Občanští demokraté a lidovci si dovedou představit takzvanou duhovou koalici ODS, ČSSD a KDU-ČSL, případně i Strany zelených, která by dočasně spravovala zemi. Exministr zdravotnictví David Rath, který vedl ČSSD v Praze do parlamentních voleb, pro spojenectví ČSSD s ODS není. Předčasné volby nejsou podle Ratha pro sociální demokracii přijatelné.
Mraky se začínají objevovat i nad hlavou J.Paroubka. Podle místopředsedy ČSSD Z.Škromacha strana pod vedením J.Paroubka utrpěla další volební porážku.
S M.Paroubkem není spokojen ani ex-předseda a ex-premiér M.Zeman. "Myslím si, že k politikovi nepatří ani hysterie, ani dejme tomu jistá nabubřelost," prohlásil a dodal v kontrastu s názorem J.Paroubka, že řešení současné politické situace vidí ve vypsání předčasných voleb. Dodal ale, že pouze za předpokladu změny volebního systému.
Ke kritikům M.Paroubka se přidal i šéf děčínské ČSSD J.Foldyna. "Otevírají se otázky, proč prohra se nazývá úspěchem a kdy si začneme říkat pravdu," řekl na adresu svého předsedy.
Zda takto poprvé vyslovená kritika z řad ČSSD znamená začátek konce „éry“ J.Paroubka ukáže jen čas.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home