14 October 2006

Vláda v demisi

Budou-li v budoucnosti historici hledat pojmenování pro údobí české politiky po volbách 06, možná že použijí dramatický titul „zápas o tvář demokracie a české politické kultury“.

11.10. přijal prezident V.Klaus z rukou premiéra M.Topolánka demisi jeho vlády a současně odstupující kabinet pověřil dočasným výkonem funkcí až do jmenování další vlády.
Vláda, od jejíhož jmenování uběhlo necelých 40 dní, musela podat demisi potom, kdy menšinová vláda ODS premiéra M. Topolánka 3.10 podle očekávání nezískala důvěru Poslanecké sněmovny. Stalo se tak poprvé v historii samostatné České republiky, že kabinet v základním hlasování neuspěl. Vládu ODS podpořilo 96 poslanců, proti hlasovalo 99 poslanců. Vládu podle očekávání podpořili občanští demokraté, zelení a většina lidovců. Tři křesťanští demokraté – L.Ambrozek, L.Šustr a M.Kalousek - se hlasování nezúčastnili. Vyjádřili tím protest proti snahám změny volebního zákona, které by zkomplikovaly život malých stran. Chyběla i nemocná poslankyně ČSSD L.Mazuchová a M.Topolánek, který její absenci vyvážil vlastní neúčastí.
Za zmínku stojí, že ve sněmovně se o důvěře hlasuje veřejným hlasováním a poslanci hlasují v abecedním pořadí. Vláda získá důvěru, jestliže ji podpoří nadpoloviční většina přítomných poslanců. Obecně přitom platí, že sněmovna může hlasovat a přijímat rozhodnutí za přítomnosti alespoň 67 poslanců z celkových 200.
Ústava hlavě státu nepředepisuje koho má jmenovat. Předseda ČSSD J.Paroubek doufá, že druhý pokus o zformování kabinetu dostane on. Pak by se zřejmě pokusil sestavit vládu, která by se opírala o toleranci KSČM a někoho dalšího z jiné strany. V.Klausovi spolupracovníci ale tvrdí, že vládu opřenou o komunisty prezident nepřipustí. O tom, kdo bude sestavovat vládu novou, chce V.Klaus rozhodnout až po senátních volbách.
O další vládě by se podle sociálnědemokratických politiků ale mělo jednat rychle. Nejvyšší představitelé ČSSD jsou přesvědčeni o tom, že prezident V.Klaus rozhodnutím počkat s dalším řešením až po komunálních a senátních volbách, chce ovlivnit jejich výsledek.
"Potvrzuje se, že prezident opět vystupuje ve prospěch ODS," řekl novinářům místopředseda sněmovny L.Zaorálek.
Pokud se lze spolehnout na výzkumy veřejného mínění, je spěch ČSSD pochopitelný. Všechny výsledky naznačují, že celostátní volby by zcela značně přinesly výsledky ve prospěch ODS. Pokud se to také odrazí v senátních a komunálních volbách tak jisté již není.

Hladinu ale opět rozčeřili lidovci. Mladá fronta Dnes ocitovala 5.10 bývalého ministra zahraničí C.Svobodu který údajně označil v médiích usnesení strany z minulého měsíce za chybu a připustil, že by ho strana mohla změnit. Mluvil o usnesení celostátní konference KDU-ČSL, které se poslanci zavázali dodržovat. Pravilo se v něm, že „KDU-ČSL nebude účastna ve vládě, která by se opírala o hlasy komunistů, ani takovou vládu nebude tolerovat, ani jakkoliv podporovat."
C.Svoboda se ale později ohradil proti tomu, že by mohl podpořit vládu opřenou o komunisty a tvrdil, že jeho vyjádření bylo překrouceno.
Mladá fronta Dnes ale trvala na tom, že vyjádření C. Svobody nezkreslila (?). Šéfredaktor deníku R.Čásenský poukázal na to, že v pozdějším prohlášení lidovecký poslanec hovoří o tom, že je proti účasti KDU-ČSL ve vládě závislé na komunistech. "Ale o tom jsme v našem článku nepsali. Psali jsme o tom, že on říká, že jeho strana by si neměla zakazovat podporu případné menšinové vlády, pokud by ji podporovali i komunisté."
Výroky C.Svobody vedly ale prozatímního předsedu Kasala ke svolání předsednictva a krajských vedoucích a na jejich výzvu se pak všech 13 poslanců KDU-ČSL písemně zavázalo dodržovat usnesení, podle něhož se jejich strana nebude jakýmkoliv způsobem podílet na vládě závislé na komunistech. Vedení KDU-ČSL zároveň vyzvalo ty, kteří by svůj podpis nepřipojili, aby se vzdali poslaneckého mandátu.

Toho ovšem obratně využil vůdce ČSSD expremiér J.Paroubek a hned prohlásil, že věří, že by vládu mohl sestavit on. „Já si myslím, že by bylo korektní, aby ČSSD v tom druhém pokusu získala možnost sestavit vládu. No a pokud se to nepovede ani ODS, ani ČSSD, tak ve třetím pokusu je možné udělat vládu odborníků“.
Prohlásil, že alespoň jeden potřebný hlas má, ale jméno poslance, který by byl údajně ochoten spolu s komunisty podpořit kabinet ČSSD J.Paroubka, zůstává tajemstvím. „Kdybych vám řekl, s kým jsem jednal, to už bych na ně rovnou mohl vydat ... Ne, já to nebudu komentovat,“ odpověděl novinářům.
Jméno je prý tajemstvím i pro členy nejužšího vedení ČSSD. Šéf nejsilnější opoziční strany nepovažuje za moudré, aby ho řekl členům nejvyššího vedení své strany. "Oni to nechtějí slyšet," řekl dnes novinářům. Místopředseda ČSSD Z. Škromach v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes řekl, že ČSSD většinu ve sněmovně nemá, ale v odpovědi na jinou otázku uvedl, že si myslí, že ji má J.Paroubek. Současně ale přiznal, že to neví. "Víte, že u nás se všechno vykecá," dodal.
J.Paroubek už dříve řekl, že by ve svém kabinetu nabídl křesla poslancům z jiných stran, a nevyloučil, že i některému politikovi ODS. Z.Škromach to označil za možnost, jak si zajistit v Poslanecké sněmovně většinu.
K tomu všemu J.Paroubek dodal, že by jméno poslance nesdělil ani prezidentovi V.Klausovi před svým případným jmenováním premiérem. "Já bych mu maximálně řekl, jestli ho mám, nebo nemám".
K tomu jistě komentáře netřeba.
Prezident Václav Klaus následně prohlásil, že nebude jmenovat vládu, která by se opírala o křehkou většinu 101 hlasu vzniklou "přeběhnutím" jednoho poslance do opačného politického tábora. Bude prosazovat takovou dohodu politických stran, která povede buď ke stabilní vládě, nebo k předčasným volbám.
Předseda ČSSD Jiří Paroubek to ovšem označil za těžký zásah ústavě.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home