26 October 2006

Komunální a 1.kolo senátní volby – landslide ODS

V komunálních volbách voliči rozhodli o tom, jak se bude jejich město či vesnice dál rozvíjet. V obcích jsou zpravidla voleni místní „osobnosti“ bez ohledu na stranickou příslušnost. A tak nepřekvapí, že v obecních a městských zastupitelstvech nejvíce hlasů získala Sdružení nezávislých kandidátů 48.42% a nezávislí kandidáti 11.62%. Při letošní mírně větší volební účasti 46.38% (2000 – 45% , 2002 – 43.4%) se na žebříčku politických stran na prvním místě umístila ODS se 9.93% (ČSSD 6.61%).
Mnohem výraznější úspěch měla ODS v obvodech větších měst. Z 95 největších českých a moravských měst vyhrála ODS v 90. Při volební účasti 39.62% získala 43.15%, ČSSD se umístila na druhém místě se 14.69%. V Praze ODS dokonce získala 54.43%.
Předseda sociální demokracie J.Paroubek obvinil za katastrofální volební výsledek v Praze vedení pražské organizace ČSSD za špatně vedenou volební kampaň.
Šéf pražských ČSSD P.Hulínský ale konstatoval, že "v těchto volbách jsme spláceli i dluhy za centrální politiku".
J.Paroubek se nikterak netajil tím, že bude požadovat hlavy funkcionářů v těch regionech, kde ČSSD v komunálních volbách propadla a v televizi prohlásil: "Proč bych jako za to mohl já? Já jsem jim dělal volební kampaň? Já jsem za ně pracoval? Já jsem za ně nebyl vidět?"
Předsedovu hrozbu funkcionářům na sebe P.Hulinský nevztahuje. Podotkl, že sociální demokracie získala v Praze o 1,5 procenta více hlasů než před čtyřmi lety, kdy ji do volebního klání vedl Paroubek. "A to bylo v době, kdy Vladimír Špidla střídal Zemana a byli jsme na výsluní".

Jako závěrečnou poznámku ku komunálním volbám lze snad připojit názor exprezidenta V.Havla který se domnívá, že lidé si stále více uvědomují význam obecních zastupitelstev. "Uvědomují si rozsah jejich kompetencí a význam, který mají pro život těch dotyčných míst, pro život regionů. A to je samozřejmě dobře, protože každá decentralizace veřejné správy je dobrá a důležitá, protože dává jakousi záruku politické stability," a dodal, že díky dostatečně decentralizované veřejné správě funguje země téměř pět měsíců po volbách bez toho, kdo jí má vlastně vládnout.
------------------------------------
Kdo bude v České republice vládnout měly podle J.Paroubka rozhodnout právě komunální a Senátní volby. To bylo ovšem před měsícem kdy věřil, že ČSSD vyhraje. Teď ale říká, že by se politici měli domluvit na stabilní nové vládě. Současně si postěžoval na malý zájem občanů o právě probíhající volby (k volbám ale přišlo o tři procenta lidí více, než v minulých komunálních volbách).
Z celkových 81 senátorů v senátních volbách voliči vybírali 27 nových senátorů. Svým hlasováním ale zároveň nepřímo ovlivňují volbu budoucího prezidenta republiky, kterého budou senátoři spolu s poslanci volit v lednu přespříštího roku.
Voleb do Senátu se zúčastnilo 42% procent voličů.V roce 2004 byla účast při volbách do Senátu v prvním kole 29%. Z 204 kandidátů do druhého kola postoupili v každém obvodu kandidáti dva. Zcela jasně první kolo senátních voleb vyhrála ODS – její kandidáti se dostali do druhého kola ve 26 obvodech. V 11 z nich se utkají s kandidáty ČSSD. Do druhého kola se také probojovalo šest zástupců KDU-ČSL, tři komunisté a dva nezávislí kandidáti. Ve zbylých pěti obvodech do druhého kola postoupili kandidáti zelených a několika dalších malých stran.
Předseda J.Paroubek se stejně jako jiní sociální demokraté děsí „nástupu modré totality ODS v České republice“. Šéf sociálních demokratů navíc také tvrdí: „Já znovu opakuji, že ten výsledek byl velmi silně ovlivněn minulým týdnem, naprosto nechutnou kampaní, kterou organizovala ODS.“
Předseda ODS a vlády „v demisi“ M.Topolánek ale ujišťuje, že obavy ze vzniku většiny ODS v senátu nejsou na místě. „Obavy jsou liché, protože tam senátoři hlasují podle svého svědomí, nikoli stranických sekretariátů.“ M. Topolánek pak citoval na tiskové konferenci z usnesení rady ODS: „Výsledky jsou další porážkou Jiřího Paroubka a odmítnutím jeho konfrontačního stylu, který snížil a dále snižuje koaliční potenciál jeho strany v komunálních volbách i povolebních vyjednáváních.“
Po konečném součty hlasů pak dodal: „Je to ale určitě velmi výrazný výsledek, o 11% v průměru vyšší než před čtyřmi lety.“
Sociální demokracie chce podle svého předsedy Jiřího Paroubka vytvořit ve druhém kole senátních voleb koalici všech stran proti občanským demokratům. Všechny ostatní politické strany, včetně KSČM to ale odmítly.
Komentátoři to označují za pokus oživit "syndrom" z minulosti - v prvním kole dominuje ODS, proti níž se ale v kole druhém ostatní spojí. Usuzují, že to do značné míry závisí na volební účasti ve druhém kole a někteří z nich usuzují, že nízká účast více napomůže ODS. Její šéf M.Topolánek ale vyzval voliče k účasti v druhém kole a pocity v řadách ODS popsal jako mírný a střízlivý optimismus. Za úspěch bude M.Topolánek pokládat zisk 10 mandátů v horní komoře.

Dvě poznámky pod čarou
Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) zvažuje stížnost na některá média kvůli tomu, jak v době komunálních a senátních voleb informovala o kauzách v kterých jsou zapleteni členové ČSSD.
Předseda ČSSD J.Paroubek to označil za osobní Vlčkovu iniciativu. Řekl nicméně, že ČSSD podá "pár žalob", na koho však neupřesnil.

Podle prezidenta Václava Klause první kolo obměny třetiny Senátu a komunální volby daly signál o náladě občanů. Prezident novinářům řekl, že by byl rád, kdyby výsledky voleb usnadnily jednání o nové vládě. Je však v tomto ohledu skeptický.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home