19 September 2006

Vládní „poločas“

Nová vláda po čtyřech týdnech vládnutí musí předstoupit před parlament, který ji podle všech předpovědí pravděpodobně důvěru nevysloví. Počty jsou stále stejné 100:100. Pokud se nestane něco nepředvídatelného.
Vláda tedy vládne již dva týdny jako by tam byla na plné volební období a kolem tří ministerstev – zahraničí, vnitra a zdravotnictví – je rušno.

(Za připomenutí snad stojí, že i když politický systém v České republice je parlamentní demokracie, k řadě kroků vláda nepotřebuje souhlas parlamentu. Zásadní změny sice kabinet může provádět jen prostřednictvím zákonů, smí však přijímat i řadu rozhodnutí, ke kterým souhlas parlamentu nepotřebuje. Ministři mohou například vydávat různé vyhlášky a výrazné pravomoci má vláda v personální oblasti. Kromě obsazení funkcí na jednotlivých ministerstvech jmenuje také šéfy ústředních orgánů státní správy. Vláda může jmenovat a odvolat také ředitele Bezpečnostní a informační služby, nejvyššího státního zástupce či policejního prezidenta.)

Poslední z nových ministrů se ujal svého úřadu ministr zahraničí A.Vondra. Nový šéf diplomacie převzal funkci v přátelské atmosféře – přítomen byl dokonce i jeho předchůdce C.Svoboda (KDU-ČSL). Jeho nastoupení ale současně provázel konflikt s expremiérem J.Paroubkem, ohledně americké vojenské základny v republice.
Min. předseda M.Topolánek při uvádění ministra do úřadu prohlásil, že C.Svoboda i A.Vondra představují v polistopadové zahraniční politice Česka kontinuitu a dodal: „Myslím, že nejde o předání nepřátelské, ale přátelské.“
Podle nového šéfa české diplomacie by zahraniční politika měla být předvídatelná a realistická. Velikost a síla České republiky podle Vondry nedovoluje na mezinárodním poli „poskakování ode zdi ke zdi“. Češi musí být naopak pro své spojence čitelnými partnery.
Chce také pokračovat v dosavadní politice rozvojové pomoci. Velmi důležité je podle něj působení v oblasti lidských práv. V rámci EU by podle Vondry měli Češi usilovat o důsledné naplnění těch zásad, ze kterých unie vychází – volného pohybu lidí, zboží, kapitálu a služeb.
Další ministr vyvolávající odpor u expremiéra J.Paroubka je nový ministr vnitra I.Langer. Ten hned po nástupu „zeštíhlil“ vedení vnitra – namísto dosavadních sedmi náměstků bude mít ministerstvo vnitra náměstky jen tři. Ministr I.Langer uvedl, že jeho noví náměstci nejsou politici, ale odborníci a jejich podřízení je dobře znají. Současně také naznačil, že na dalších významných postech jako je funkce policejního prezidenta a ředitele české zahraniční rozvědky, změny neplánuje. Ministr ale také připustil, že ředitele některých útvarů odvolá. "V tuto chvíli to nevylučuji, ale konkrétní jména vám teď nemůžu říct.".
Nový ministr hodlá také zlepšit pracovní podmínky zaměstnanců a chce rovněž stanovit strategii boje proti korupci, změnit styl práce, důsledně postihovat selhání a občanům zjednodušit jednání na úřadech.
Zadal také několik auditů - procesní, majetkový, ekonomický a právní. Mají podrobně zmapovat stav ministerstva. I.Langer také uvedl, že v nejbližších dnech by mělo být na ministerstvu připraveno řešení jak naložit s lidmi, kteří dříve působili v komunistické Státní bezpečnosti a ještě nyní v bezpečnostních silách pracují.
Nejhlučnější kontraverze vznikla kolem ministerstva zdravotnictví.
Nový ministr zdravotnictví T.Julínek po dvou dnech od uvedení do úřadu, vyzval přes média své tři náměstky k tomu, aby se mu ohlásili. Do té doby se s ním totiž nesetkali, prý mu nezvedají telefon a ani jinak s ním nekomunikují. Trojice náměstků, které jmenoval ministrův předchůdce a odpůrce D.Rath (ČSSD), si v den nástupu nového ministra vzala zdravotní či běžnou dovolenou.
Vedoucí tiskového oddělení ministerstva oznámil, že pokud náměstci nechtějí s T.Julínkem spolupracovat, nebude jim ministr v odchodu bránit.
„Je skandální a v rozporu nejen s dobrými mravy, ale i s povinnostmi vysokých státních úředníků, jestliže není možné náměstky ministra žádným způsobem kontaktovat,“ dodal tiskový mluvčí.
Do ostrého sporu se dostali bývalý a současný ministr zdravotnictví kvůli zákonu o neziskových nemocnicích. Ministr T.Julínek (ODS) svému předchůdci, nyní poslaneci D. Rathovi (ČSSD) vytkl, že zaměstnancům nemocnic hrozí kvůli němu snížení platů a vyhazov. Přitom každý z ministerských náměstků si má díky D.Rathovi přijít v dozorčích radách nemocnic na více než milion korun ročně. Exministr to odmítl a vyčetl T.Julínkovi, že usiluje o privatizaci všech nemocnic. Zdůraznil, že udělá vše pro to, aby se mu to nepodařilo.
Ministr hned pak oznámil, že již zrušil návrh příkazu na obsazení míst ve správních radách nemocnic, který jeho předchůdce připravil.
Zdravotnické odbory také požádali nového ministra, aby byl odsunout zákon o neziskových nemocnicích až na leden 2008. Do té doby bude podle nich dost času na jeho opravy.
Ministr zdravotnictví T.Julínek také provedl radikální personální řez ve správní a dozorčí radě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Prosadil odvolání všech zástupců státu v těchto orgánech.

Mimo to se předseda ČSSD J.Paroubek rozzlobil na expředsedu ČSSD M.Zemana a nového ministra financí ODS V.Tlustého. Ti dva se tajně sešli v pondělí v Zemanově venkovském bytě na Vysočině. Své jednání se Zemanem zdůvodnil V.Tlustý tím, že prý nemá kvůli otevřené válce s J.Paroubkem v ČSSD partnera. Pro řešení hrozivého rozpočtového dluhu zděděného po ČSSD, nemohl nalézti žádného představitelem sociální demokracie. Proto navštívit Zemana, který sice už čtyři roky žije jako důchodce v ústraní, jeho názory ale členové ČSSD sledují stále velmi pozorně.
A Zeman, přestože předsedal a je členem znepřátelené strany, ministra financí přijal. Tlustý mu ukázal návrh rozpočtu, který připravil jeho předchůdce z ČSSD Bohuslav Sobotka a který podle ODS hrozí schodkem blížícím se 170 miliardám korun a o roky oddaluje přijetí eura v Česku.
„I Zeman souhlasil s tím, že některé operace měly za cíl jen uměle skrýt některé výdaje a snížit skutečný schodek. Je sice z opoziční strany, ale dokáže přiznat, že jedna a jedna jsou dvě,“ řekl pak ministr V.Tlustý.
Nabídl M.Zemanovi i účast ve skupině odborníků, která chce předlužené státní finance dát do pořádku. Expředseda ČSSD to sice odmítl, ale doporučil Tlustému dva experty z jeho strany – bývalého ministra průmyslu Jiřího Rusnoka a Jaroslava Ungermanna patřícího mezi hlavní stranické ekonomy sociální demokracie. J.Ungermann ministrovu nabídku odmítl, J.Rusnok ji přijal a vysloužil si tím výhružku J.Paroubka o vyloučení ze strany..
Optimistu by to mohlo přivést ku spekulaci, není-li to první náznak toho, že železné sevření v kterém drží sociálně demokratickou stranu J.Paroubek začíná povolovat.
Jako poznámka na konec – agentura Factum Invenio uveřejnila 18.9. výsledky průzkumu, který provedla v době od 7. do 13. září. V té době konaných volbách by ODS získala 36,3 procenta hlasů, ČSSD 32, KSČM 13,7, Strana zelených 7,3 a KDU-ČSL 6,5. Znamenalo by to, že původně sestavená koalice ODS, lidovců a zelených by měla parlamentní většinu.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Velmi dobrý článek mapující ve zkratce současnou politickou scénu v České republice. Po přečtení této zprávy o všech učiněných dosavadních krocích nové (a zatím bohužel dočasné) vlády je nepochopitelné, že stav zůstává stále 100:100. Nabízí se však i otázka a odpověď, proč asi ona loajalita diktátorskému expremierovi...

20/9/06 17:37  

Post a Comment

<< Home