07 September 2006

„Překlenovací“ vláda

4. září prezident Václav Klaus na Pražském hradě jmenoval novou patnáctičlennou menšinovou vládu M.Topolánka (ODS), kterou tvoří devět občanských demokratů a šest nestraníků.
Tolik praví suchá zpráva. Vezmeme-li v úvahu, že se jmenování uskutečnilo až tři měsíce po sněmovních volbách a že ani teď není jisté, jak dlouho zůstanou ministři ve funkcích, není to zpráva která by – bohužel – slibovala do budoucnosti klidný vývoj politické situace.
"Jsem přesvědčen, že vláda v tomto složení bude zárukou pokračování našeho polistopadového demokratického vývoje," uvedl po jmenování prezident V.Klaus a projevil uspokojení nad tím, že nová vláda bude pokračovat v dosavadní zahraničně-politické orientaci země v rámci EU i transatlantického společenství.
Rozložení sil ve sněmovně získání důvěry poslanců pro novou vládu téměř vylučuje.
"Já bych chtěl, aby si jí zasloužila, aby to byla vláda důvěryhodná. Aby nastartovala některé kroky, která naše země po tolika letech nevládnutí potřebuje," uvedl s přehnanou nadějí nový ministerský předseda M.Topolánek.
Před sněmovnu se žádostí o důvěru bude muset předstoupit do třiceti dnů a pokud v klíčovém hlasování neuspěje, musí podat demisi. Vládnout pak bude až do doby, než prezident jmenuje nové ministry. Ústava ale neurčuje hlavě státu žádný termín, do kdy tak má učinit.
Samo vedení ODS považuje vládu za „překlenovací“ s tím, že dovede zemi k předčasným volbám na jaře příštího roku. Nasvědčuje tomu i výsledek ankety ČTK (s podivně formulovanými otázkami), kde 45.4% respondentů odpovědělo na otázku zda se jim „vláda líbí“ kladně, s "výměnou všech ministrů“ souhlasilo 46.9%, zda jich vyměnit jen většinu 5.3% a „půl na půl“ 2.2%.
Vláda oznámila, že programově bude vycházet z toho, na čem se ODS ve třech povolebních měsících dohodla s KDU-ČSL a Stranou zelených v rámci trojkoalice a pak při jednáních s ČSSD. (Trojkoalice ztroskotala pro odpor se strany ČSSD.)
Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka zopakoval, že jeho strana z programových i personálních důvodů menšinovou vládu ODS nepodpoří. Také předseda KSČM V.Filip podporu menšinové vlády ODS odmítl, chce "záložní řešení" – vytvořit vládu „národní shody“ na základě dohody všech pěti parlamentních stran.
Strana zelených podle svého předsedy Martina Bursíka nadále považuje za čisté řešení situace předčasné volby za "sedm až deset měsíců". KDU-ČSL se zatím nevyjádřila – je v procesu výměny celého vedení po debaklu jednání s J.Paroubkem o účasti ve vládě podporované komunisty.
Mezitím předseda ČSSD Jiří Paroubek se s typickým sebevědomím nechal slyšet, že po říjnových komunálních a senátních volbách (20. – 21. října) očekává, že jej prezident Václav Klaus pověří sestavením nové vlády a tvrdí, že do té doby získá potřebných 101 hlasů. (Zřejmě spoléhá na 100% podporu komunistů a doufá, že se najde někdo kdo ho podpoří mezi lidovci či zelenými,). Šéfovi ODS M.Topolánkovi se podle něj totiž nepodaří získat důvěru sněmovny.
Odstupující předseda vlády Jiří Paroubek (ČSSD) se také jako budoucí premiér chová. Americkému velvyslanci oznámil, že jeho strana nechce, aby v Česku vznikla protiraketová základna Spojených států. Bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík (ČSSD), který je stále v týmu J.Paroubka, slíbil české zapojení do protiraketového systému v roce 2002 v USA. Téměř okamžitě to ale popřel.
Při populismu J.Paroubka jeho vyjádření Americkému velvyslanci, jako vůdce opozice, je jistě ovlivněno blížícími se komunálními a senátními volbami. Před měsícem to naznačil i on sám, když řekl, že téma základny je vhodné k aktivaci ČSSD před volbami. Raketová základna US v Čechách je podle výzkumů veřejného mínění značně nepopulární a vyvolala již řadu drobných demonstrací.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home