14 October 2006

Vláda se činila

Převzato z internetu ČTK 12.10.06
Mimo to, že ministr financí V.Tlustý díky „podpoře“ bývalého šéfa ČSSD a expremiéra M.Zemana dokázal úspěšně zredigovat a připravit nový rozpočet a ministr zdravotnictví podstatně zvrátil řadu „reforem“ bývalého ministra zdravotnictví D.Ratha, vláda se soustředila většinou na personální změny.
Během 38 dnů, které uplynuly od jmenování do demise vlády Mirka Topolánka (ODS), provedli ministři ve svých úřadech celou řadu personálních změn. Opozice i někteří komentátoři hovoří o účelových čistkách a tvrdí, že kabinet bez důvěry poslanců neměl k tak razantním změnám mandát. Vládní politici však argumentují tím, že personální výměny byly nutné, oprávněné a rozhodně ne prvoplánové.
"Jsem přesvědčen o tom, že jsme takové právo měli. Ministerstva musela šlapat od prvního dne," řekl místopředseda vlády a ODS Petr Nečas.
Za rekordně krátkou dobu svého vládnutí Topolánkův tým například odvolal ředitele civilní rozvědky Karla Randáka, šéfa hmotných rezerv Jana Žižku nebo vládního zmocněnce pro lidská práva Svatopluka Karáska. Ještě před tím, než vláda ve středu podala demisi, vyměnila pět ze sedmi členů řídícího výboru Českých drah. Příští týden má rozhodnout o novém generálním inspektorovi Českých drah.
Členové kabinetu většinou výrazně obměnili sestavu svých náměstků - asi největší rozruch vyvolal ministr financí Vlastimil Tlustý, když odvolal dlouholetého odborníka na státní rozpočet Eduarda Janotu.
Kritiku opozice vzbudil i ministr vnitra Ivan Langer, když odvolal vedení své inspekce. "Ty čistky nemohu chápat jako snahu o zlepšení práce inspekce. Je to spíše vyřizování osobních účtů a politika," komentoval změny Langrův předchůdce František Bublan (ČSSD). Kontroverze vyvolal také ministr kultury Martin Štěpánek - zprostil funkce ředitele Národního divadla Daniela Dvořáka i šéfa památkářů Tomáše Hájka. Jeho první náměstek František Formánek dokonce skončil až několik hodin poté, co vláda ve středu oficiálně odstoupila.
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek začal měnit zástupce státu ve správních radách zdravotních pojišťoven. Zpět do funkce vrátil šéfa Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie Jana Černého, kterého sesadil bývalý ministr David Rath (ČSSD). Topolánek ještě před jmenováním vlády dal svým ministrům volnou ruku k personálním změnám na místech, kde je těsně před volbami a po nich provedli jejich předchůdci. Konkrétně jmenoval například tehdejší ministry zdravotnictví a kultury Ratha a Vítězslava Jandáka.
Opoziční politici nicméně neustále předsedovi ODS připomínají jeho údajné vyjádření před volbami, že ODS po příchodu do Strakovy akademie chystá "noc dlouhých nožů". Tímto termínem historici označují noc, kdy nacistický vůdce Adolf Hitler nechal povraždit své odpůrce, přeneseně se používá pro razantní personální obměnu. Topolánek později řekl, že tím neměl na mysli žádné čistky - jen konec praxe, kdy jsou vrcholné funkce obměňovány podle stranického klíče.
Nečas soudí, že i když je současná vláda v demisi, musí nadále přijímat kroky, které nesnesou odklad. Například do konce října má rozhodnout o dalším osudu Aera Vodochody, ve sněmovně bude hájit rozpočet. Nečas zase musí reagovat na rekordní pokutu, kterou ministerstvu práce přidělil antimonopolní úřad. "A to včetně personálních důsledků," uvedl ministr. "Ministerstva prostě musí dát fungovat, nemůžeme si tam jen chodit pro výplatu," dodal vicepremiér.
I média si všímají změn, které stihl menšinový kabinet ODS za poměrně krátkou dobu provést. "Ministři si libovali v čistkách", zní dnešní titulek Lidových novin. "Topolánkova vláda vejde do dějin jako vláda čistek a dlouhých nožů, která 'podřezávala krky' bez ohledu na to, že nedostala důvěru parlamentu. Ne všechna propouštění jsou ale srovnatelná," soudí komentátor Hospodářských novin. Zatímco způsob odvolávání Janoty byl skandální a špatný, Langrovo rozhodnutí "vymést celou inspekci ministerstva vnitra bylo jedině správné", dodal autor Jan Macháček.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

18/10/06 08:25  

Post a Comment

<< Home