26 August 2006

Kvart je mrtev. Ať žije Kvart!

V posledním čísle „Kvartu“ jeho prozatímní redaktorka ohlásila svoji rezignaci. S parafrází starodávného výkřiku oslavujícího nového krále, je nepochybné, že sokolský věstník opět změní svůj charakter. Podle představ nového redaktora.
Bez nadsázky se dá říci, že od ledna tohoto roku (po počáteční nejistotě) byl „Kvart“ redakčně řízen zatím nejlépe, jak od prvního čísla pamatuji. Navíc se redaktorce podařilo získat hned několik dopisovatelů a obsahově se Kvart stal zajímavější. Podařilo se jí tím naplnit, a to od začátku existence „Kvartu“ zatím nejlépe, původní úmysl jeho zakladatelů – dát Melbourne časopis s co nejširším záběrem.

Je patrně třeba připomenout, že od roku 1974, od začátku obnovení činnosti sokolské jednoty, výbor publikoval své zprávy na stránkách „Hlasu domova“. Po jeho zastavení začaly v roce 1980 vycházet „Hlasy“, kde sokolská organizace také měla svůj prostor. V prosinci 1983 (po přemístění „Hlasů“ do Sydney) z nutnosti informovat o své činnosti členy Sokola a další zájemce, začal výbor vydávat Sokolský list. Redaktorem by V. Haramul

Spolu se snahou rozšířit základnu Národního domu, se zrodil i nápad přetvořit Sokolský věstník v časopis pro širší veřejnost. Na popud tehdy nového starosty Pavla Pospíchala výbor podpořil snahu o vytvoření melbournského časopisu se širším obsahovým zaměřením a v srpnu 1989 vyšel Sokolský věstník pod novým názvem „Kvart“.

Starosta získal pro funkci redaktora Jiřího Špiegla, bývalého disidenta, který „Kvartu“ vtiskl „disidentský“ charakter. J. Špiegl v polovině roku 1990 rezignoval potom, kdy řada členů Sokola kritizovala „Kvart“ pro „ne-sokolský“ obsah.
Trvalou náhradu za redaktora se výboru nepodařilo nalézt a přibližně o rok později, když existence „Kvartu“ byla ohrožena, redaktorství „Kvartu“ přebral do svých rukou starosta Pavel Pospíchal, který až do konce minulého roku vedl „Kvart“ se střídavým úspěchem tak, jak mu čas dovolil.

Od samého začátku je zcela jistě možné „Kvartu“ vytknout, že kolísal mezi sokolským věstníkem a časopisem širšího obsahu. „Kvart“ má přibližně kolem 800 čtenářů, členů Sokola je tedy mezi nimi menšina. Někdy snad členy uspokojil, jindy snad uspokojil čtenáře mimo Sokol. Někdy nepochybně nedokázal uspokojit nikoho. To je přirozené a platí to o jakékoliv tiskovině. O to více to platí o tiskovině závislé na dobrovolných spolupracovnících. Každý časopis je tak kvalitní, jak jsou kvalitní jeho dopisovatelé.

Svět kolem nás se mění. Internet nutí tištěné periodiky přehodnocovat svoji informační a komentátorskou funkci. Přitom je ale stále řada lidí, kteří internet jako zdroj informací nemohou, neumí a nebo nechtějí používat.
Pokud jde o český krajanský tisk, požadavky čtenářů na jeho obsah se také mění.
Je-li to vše k lepšímu či horšímu, záleží na úhlu pohledu.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home