28 August 2006

Poznámka k Branch stacking

Nejlepší definice branch stacking, kterou jsem kdy četl zněla ve volném překladu: „rakovinový nádor v prsu demokracie“. Nic to neříká o tom, jak se stacking pozná, ale popisuje to dokonale důsledek – životně nebezpečná vada na kráse demokracie, která nejen ničí demokratický proces, ale dokáže zničit i samu podstatu demokracie.
Její zhoubnost je o to větší, že postihuje jakoukoliv organizaci postavenou na technice samosprávné demokracie.
S fenoménem branch stacking zápolí snad všechny organizace celého spektra politických stran. V prosinci 2004 bývalý Victorianský premiér John Cain vydal interní zprávu o výsledku vyšetřování branch stacking ve Victorianské Labor Party (The Age 19.3.05). Začátkem srpna t.r. členové organizace Liberal Party v Hawkesbury NSW, protestovali v ústředí Liberal Party, že během pěti měsíců vzrostl počet členů ze 17 na 500. Branch stacking má zabránit zvolení určitého kandidáta kterému stávající členové dávají přednost.(The Australian 9.8.06).
Ani české politice se problém branch stacking nevyhýbá – na př. v organizaci ODS v Praze 5. byl vyřešen dohodou (ČTK 16.6.).
Řešení stacking „dohodou“ je zpravidla dosti neobvyklé. Většinou se ozývá volání po „cut out this cancer“ (G. O`Connor, ALP) a ve velké většině je stacking popisováno jako „bastardisation of democractic process“.
Mezi způsoby, jak se demokratické organizace mohou bránit takovému útoku proti duchu demokracie, je vyloučení členů, kteří se na stacking podíleli a zastavení příjmu nově příchozích do vyšetření celé záležitosti. Jedním způsobem je i vyhlášení „moratoria“ provinilých členů. Moratorium může být zastavení volebního práva a práva být zvolen na určitou dobu (jedno či dvě volební období), a nebo práva doporučovat k přijetí nové členy na podobný časový úsek. Nebo vše dohromady.
Přijímání nových členů z těch, kteří se vědomě či nevědomě nechali „svést“, pak může být na základě jejich osobní žádosti před výborem organizace.
A jak se branch stacking pozná? Není to tak těžké – náhlý příliv členů je vždy varovným signálem.
Branch stacking se také dá definovat jako snaha prosadit svoji vůli a změnit vedení té které organizace proti vůli stávajících členů. Je řada způsobů, jak se toho dá dosáhnout – mimo přirozené, demokratické cesty, kterou je prosazení změny silou myšlenek a lepšího programu.
V organizaci Liberal Party v Epping NSW organizátoři stacking přivedli do místní organizace Liberal Party 130 příslušníků libanonské komunity.
Jiný způsob je jednoúčelový hromadný „nábor“ členů za účelem účasti při volbách a nebo dokonce jen pro předání proxy. Tak lidé, kteří nemají zájem se podílet na činnosti organizace rozhodují o jejím vedení v zájmu menšiny.
Demokracie má být prostor pro zainteresované občany na všech úrovních demokratické samosprávy. Branch stacking ničí samotnou podstatu demokracie. Organizace, která se s ním nedokáže vyrovnat, přestává mít právo se nazývat demokratickou organizací. Proto všechny politické strany a odborové organizace se proti branch stacking brání.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home